500g Udang sederhana besar
1 biji terung panjang
* peram dgn cili kisar+kunyit+garam then goreng separuh masak
Bahan2 menumis:
1 biji bawang besar
3 ulang bawang putih
setengah inci halia
1 biji cili hijau
2 sudu besar cili giling
1 biji tomato
2 sudu santan kotak (klu santan biasa, dlm setengah cawan kot, jgn pekat sgt)
Cara2:
1. Gorengkan udang separuh masak
2. Gorengkan terung separuh masak
3. Tumiskan bawang besar+bawang putih+halia
4. Masukan cilik giling (tumis sampai naik minyak)
5. Masukan tomato+cili hijau
6. Tambah sedikit air biar mendidih, dan masukan santan, masak hingga pekat sedikit
7. Perasakan dengan garam
8. Akhirkan sekali masukan udang dan terung yang dah digoreng tadi, biarkan mendidih sekejap then dh siap.
1 biji terung panjang
* peram dgn cili kisar+kunyit+garam then goreng separuh masak
Bahan2 menumis:
1 biji bawang besar
3 ulang bawang putih
setengah inci halia
1 biji cili hijau
2 sudu besar cili giling
1 biji tomato
2 sudu santan kotak (klu santan biasa, dlm setengah cawan kot, jgn pekat sgt)
Cara2:
1. Gorengkan udang separuh masak
2. Gorengkan terung separuh masak
3. Tumiskan bawang besar+bawang putih+halia
4. Masukan cilik giling (tumis sampai naik minyak)
5. Masukan tomato+cili hijau
6. Tambah sedikit air biar mendidih, dan masukan santan, masak hingga pekat sedikit
7. Perasakan dengan garam
8. Akhirkan sekali masukan udang dan terung yang dah digoreng tadi, biarkan mendidih sekejap then dh siap.
0 comments:
Post a Comment