Cucur Udang Damai Senja
Posted in cucur at 11:42 AMBahan2:
2 cawang tepung gandum
kucai
taugeh
150g, udang gred B (dibersihkan dan dibuang kepala)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 biji cili merah (dipotong halus)
sedikit garam
1 sudu cili giling
air
Cara:
1. Masukan semua bahan2 tadi, kucai, taugeh, udang, bawang besar, cili merah ke dalam sebuah besen, then masukan tepung
2. Masukan air sedikit demi sedikit, sebab takut bancuhan terlalu lembik (nnt serat minyak) or terlalu kental (nnt cucuq keras)
3. Agak, tepung dah dicampur tidak terlalu lembik or keras, masukan cili giling dan garam, bancuh lagi
4. Bila dah siap, biarkan bancuhan dalam sejam-dua jam, sbelum boleh digoreng.
** Adunan saya tidak mengunakan air ais/air suam or telur, tetapi cucuq tetap lembut dan rangup diluar, selamat mencuba
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment