Lobak Putih Berempah + Udang Masak Lemak
Posted in masakan india, sayur at 10:48 AMBahan2:
1 biji lobak putih (disisip kulit luarnya dan dipotong mengikut kesukaan)
5-6 ekor udang Gred B (dibersihkan dan dibuang kepala)
1 senduk santan (sy guna santan kotak KARA)
1 biji bawang kecil (dihiris halus)
2 biji ulang bawang putih (ditumbuk)
1 batang serai (dititip)
2 tangkai, cili kering
1/2 sudu kecil biji sawi
1/2 sudu serbuk ketumbar+jintan (sy guna yang homemade)
Cara2:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan biji sawi serta cili kering hingga naik bau
2. Masukan bawang kecil, bawang putih, serai dan tumis lagi hingga layu
3. Masukan udang yang telah dibersihkan tadi
4. Masukan lobak putih yang telah dipotong dan tuang sedikit air
5. Biarkan bahan2 tadi sebati dan lobak putih lembut
6. Masukan serbuk ketumbar+jintan dan akhir sekali boleh dimasukan santan
7. Masak secara perlahan sehingga semua bahan2 tadi sebati dan empuk
8. Siap tuk dihidangkan
Tip: Lobak putih mmg kelat2 sikit, tapi ianya mempunyai khasiat yg cukup banyak... seperti mencuci buah pinggang dan membersihkan kencing kotor, soo sapa2 yang mempunyai masalah seperti ini, boleh amalkan makan lobak putih, boleh juga divariasikan masakannya...
Selamat mencuba... :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment