Cheese Tart






Tart Crust/Shell


Bahan2:


170g marjerin

50g gula aising

1 biji telur Gred C

290g tepung gandum

1 sudu kecil esen vanila


Cara2:


1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu, jgn pukul terlalu lama

2. Masukan telur dan esen, pukul lagi dengan senduk kayu

3. Masukan tepung sedikit demi sedikit, uli hingga menjadi doh lembut, kuantiti tepung bergantung pada kelembutan doh.

4. Ambil sedikit aduan dan tekan ke dalam acuan tart, cucuk dengan garfu sebelum dibakar.

5. Bakar pada suhu 170 darja celcius sehingga masak.


Nota:

Jika menggunakan telur gred B, buang sikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


Cream Cheese Filling:


1. 250g cream cheese Philadelphia

2. 50g gula icing

3. 1 biji telur Gred B

4. 1/2 sudu esen vanila/esen lemon


Cara2:


1. Putar cream cheese dengan gula hingga berkrim

2. Masukan telur, esen dan putar lagi

3. Masukan filling ke dalam kulit tart

4. Picitkan cream cheese ke dalam kulit yang telah diisi dengan filling (ikut kesukaan) dan bakar selama 5 minit (sentuh permukaan cream cheese, jika tidak melekat sudah masak)


Nota:

tuang cream cheese sehingga penuh, untuk mendapatkan tart yang cantik dan gebu


0 comments:

Post a Comment